Stottertherapie

De therapie is erop gericht om je vrijer en opener te laten communiceren, en jou meer in je kracht te zetten.

Wat is stotteren?

We spreken van stotteren als het ritme van het spreken is verstoord. Woorden, lettergrepen of klanken worden herhaald ( ik ik ik ik of da da dat), verlengd (mmmmmag) of het spreken blokkeert volledig (k…kat). Het stotteren kan samengaan met meebewegingen in het gezicht en/of lichaamsdelen, en verstoringen in het ademritme.

Het stotteren kent ook vaak een verborgen deel wat voor de buitenwereld niet zichtbaar is. Er kan sprake zijn van vermijding van klanken/woorden of spreeksituaties, gevoelens van angst, schaamte, minderwaardigheid. Stotteren kan een grote impact hebben op iemands leven en welbevinden en beperkingen geven in studie, werk en de dagelijkse communicatie.

Wat is de oorzaak van stotteren?

Over de oorzaak van stotteren zijn de afgelopen tientallen jaren verschillende theorieën beschreven. Vroeger dacht men dat stotteren vooral aangeleerd gedrag was. Op dit moment is men van mening dat iemand die stottert in aanleg een kwetsbaar (spraak)motorisch systeem heeft: de timing van alle spierbewegingen die we nodig hebben om tot spraak te komen is bij de persoon die stottert minder stabiel. Emoties en gedachten rond het spreken, alsook omgevingsfactoren zijn hierop van invloed. Er wordt volop neurologisch onderzoek gedaan en geeft informatie.

Wanneer begint een kind met stotteren?

Stotteren begint meestal bij kinderen tussen de 2 en 7 jaar, maar kan ook op latere leeftijd ontstaan. Het stotteren kan plots beginnen of geleidelijk ontstaan. Bij een grote groep kinderen gaat stotteren vanzelf over, maar bij sommige kinderen is stottertherapie nodig. Dan is het verstandig daar op jonge leeftijd mee te beginnen, om kans op herstel te vergroten.

Stotteren

Jonge kinderen 2 tot 6 jaar

Als ouder kun je je ongerust voelen als je kind (plots) onvloeiend gaat spreken. Je merkt bijvoorbeeld dat tijdens enthousiasme, vermoeidheid of spannende gebeurtenissen (Sinterklaas, verjaardag, verhuizing, zindelijk worden) woorden zich herhalen of dat je kind helemaal vastloopt. Misschien stopt je kind met praten of raakt gefrustreerd of verdrietig.

Als je twijfelt, kun je de screeningslijst voor stotteren invullen.

Klik hier voor de link. 

Bij een score van 11 of hoger wordt contact met een gepecialiseerd stottertherapeut geadviseerd.

Therapie

Tijdens het intakegesprek bij het jonge kind is één van de ouders of zijn beide ouders/verzorgers aanwezig. In mijn fijne praktijkruimte kan het kind spelen en heb ik een gesprek met de ouder(s). Tevens vindt er een eerste spelobservatie plaats. In een veilige omgeving kan ik een eerste indruk krijgen van het (stotterend) spreken van het kind.

Tijdens de behandeling staat ouderbegeleiding centraal. Zij krijgen meer inzicht in stotteren algemeen, en specifiek bij het kind, mogelijke uitlokkende en –instandhoudende factoren, en praktische tips en tools die direct zijn in te zetten in de thuissituatie. Vaak kunnen enkele sessies al een grote invloed hebben op het bevorderen van de spraakvloeiendheid van het kind. De sessies verlopen ontspannen, laagdrempelig en spelenderwijs. Het kind voelt geen druk en mag volledig zichzelf zijn!

Stotteren3<br />

Basisschool kinderen 6 – 12 jaar

Kinderen binnen deze leeftijdsgroep kunnen vaak zelf al heel goed aangeven wat zij lastig of vervelend vinden aan hun stotteren. Ze hebben misschien te maken gehad met pestervaringen of voelen veel spanning rondom hun spreekbeurt in de klas.

Ik ken hun angsten en zorgen en probeer zo goed mogelijk aan te sluiten bij hun eigen hulpvraag. Vanzelfsprekend is er ook aandacht voor vragen en zorgen van ouders, leerkrachten of anderen uit hun omgeving.

Therapie

De therapie is erop gericht om kinderen te leren hoe hun stotteren werkt, de spanning of schaamte rond het stotteren weg te nemen of te verminderen en weer meer plezier en vertrouwen te krijgen in het spreken. Ook is het mogelijk om andere stotterende kinderen te ontmoeten tijdens groepstherapie. Samen oefenen en ervaringen delen kan zo helpend zijn: je bent niet alleen!

Stotteren

Jongeren en volwassenen

Het stotteren kan een grote impact hebben op het leven en welbevinden van iemand. Communiceren op school, werk, bij vrienden of collega’s kan stressvol en beangstigend voelen. Je gaat situaties uit de weg, neemt de telefoon niet meer op, of houdt je op de achtergrond tijdens een feestje of vrijdagmiddagborrel.

Jongeren en volwassenen die ik ontmoet in mijn praktijk worstelen vaak al jaren met deze problemen en zoeken een weg naar meer vertrouwen in het spreken en zichzelf.

Therapie

Samen met jou kijk ik naar de buitenkant (wat men kan horen en zien) en de binnenkant (gedachten en gevoelens) van je stotteren. Ik sluit aan bij je hulpvraag, je doelen, wensen en verlangens rondom je spreken. De therapie is erop gericht om je vrijer en opener te laten communiceren, en jou meer in je kracht te zetten.

Stotteren jong volwassenen

Binnen mijn praktijk werk ik met de volgende methodes

N

Ontspannings- en bewustzijnsoefeningen

N

Spreek en – stottercontroletechnieken

N

RESTART-DCM stottertherapie

N

Mini Kids stottertherapie (kinderen durven stotteren)

N

Mindfulness

N

Meditatie

N

Ademtechnieken

N

Video interactie begeleiding voor ouders

N

Acceptance and commitment therapy (ACT)

N

De Sedona methode, een krachtige loslaattechniek

N

Systemisch – dialogische werk

N

Intuïtieve ontwikkeling

N

Luisterkind

N

HSP coaching

* Zowel behandeling in mijn praktijk als online is mogelijk.

Stottertherapie & HSP coaching

Ongeveer 20% van de bevolking is hoogsensitief (HSP). Bij mensen die stotteren lijkt dat percentage op 84% te liggen. Iemand die hoogsensitief is ervaart prikkels intenser en verwerkt deze diepgaander. Dit kan extra uitdagend zijn als je stottert.

De laatste jaren zie ik steeds meer (hoog) gevoelige kinderen en volwassenen in mijn praktijk. Stress, overprikkeling of emotionele intensiteit kan een verhoogde spanning in de communicatie geven.

Regelmatig krijg ik vragen van ouders of volwassenen:

u

Ik denk dat mijn kind hoogsensitief is. Heeft dit invloed op zijn stotteren?

u

Zal de hooggevoeligheid van mijn kind het stotteren verergeren?

u

Hoe kan ik mijn kind het beste ondersteunen zonder extra stress te veroorzaken?

u

Ik ben zelf HSP, hoe help ik mijn kind zonder zelf overprikkelt te raken?

u

Ik werk als verpleegkundige, en raak zo snel overprikkelt. Dit maakt mijn stotteren alleen maar erger. Kun je me adviseren?

u

In de pauze ben ik niet graag onder collega’s, alles overweldigt me en ik voel angst om te praten. Hoor je dit vaker?

u

Hoe blijf ik bij mezelf?

Ik ben ervaringsdeskundige, heb veel expertise en affiniteit met HSP en heb de opleiding tot gecertificeerd HSP begeleider afgerond bij instituut EszenzZ in Amsterdam. 

Mijn mogelijkheid om stottertherapie te combineren met HSP coaching is uniek en waardevol.

‘Stottertherapie en HSP coaching, een unieke combinatie’

Second opinion/coaching aan logopedisten

Heb je als logopedist een stotterend kind of volwassene in behandeling, en heb je vragen of stagneert je behandeling? Dan is het mogelijk bij mij een second opinion aan te vragen, met toestemming van je cliënt en/of ouder(s).

Ook is het mogelijk je te laten coachen door mij in je stotterbehandeling. Dat kan telefonisch, via e-mail of in de praktijk.

Neem gerust contact op!

Praktische zaken

Verwijzing en vergoeding.

Ik kan de behandeling starten met een verwijzing van de huisarts of specialist. De behandeling van stotteren valt onder ‘logopedie’.

Bij vragen over de vergoeding mag je contact opnemen met me.

Heb je een afspraak en bent je verhinderd? Laat het mij z.s.m telefonisch weten op telefoonnummer 06-41499002 of per mail.

Afspraken die minder dan 24 uur worden afgezegd worden volledig in rekening gebracht (ongeacht de reden).

Eerste afspraak

Als je zorgen hebt over het stotterend spreken van je kind of jezelf, wil je snel geholpen worden. Dat begrijp ik maar al te goed.

Ik streef ernaar geen wachtlijst te hebben, we kunnen op korte termijn starten.

Tijdens de eerste afspraak heb ik nodig:

  • Verwijzing van huisarts/specialist met daarop ‘logopedie/stotteren’
  • Verzekeringsgegevens van de cliënt
  • Legitimatie van de cliënt

Wil je een afspraak maken? Of heb je andere vragen?

Bel gerust of stuur mij een berichtje!
Liefs, Myrna

Telefoon / What's app

06 41 49 90 02

Email adres

Adres

Gasthuisstraat 102, 5708 HP Helmond

Stuur mij een bericht

Vul onderstaand formulier in en ik neem zo spoedig mogelijk contact met je op.

14 + 10 =

Openingstijden

Maandag | gesloten

Dinsdag | 09.00 uur tot 17.00 uur

Woensdag | 09.00 uur tot 17.00 uur

Donderdag | 09.00 uur tot 17.00 uur

Vrijdag | 09.00 uur tot 16.00 uur

Contact

Gasthuisstraat 102, 5708 HP Helmond

06 41 49 90 02

Copyright © 2024 Made with ♡ by Thijs-Design