Over Myrna

 

Ik ben een kerstkind. Geboren in een ijskoude kerstnacht, op het moment dat de eerste man rond de maan ging. Nog altijd een jaarlijks terugkerend verhaal tijdens mijn verjaardag.

Als kind altijd heel stil en gevoelig geweest. Ik was een kat-uit-de-boom kijker, eerst vertrouwen, dan pas doen. Het meest gelukkig in mijn eigen fantasie wereld. Ik voelde zoveel aan, van alles en iedereen om me heen, dat ik me graag terug trok in de stilte.

Wat toen zo overweldigend kon voelen, is nu mijn grote kracht. HSP, zo noemen we dat, een hoog sensitief persoon. Dat ben ik. Invoelend, afstemmend, meelevend, nieuwsgierig, verwonderend, open, volgend en sturend.

Dat de laatste jaren steeds meer hoog sensitieve kinderen en/of ouder(s) met een stotterprobleem in mijn praktijk komen, zie ik niet als toeval. Dit is blijkbaar mijn weg: mijn eigen sensitiviteit gebruiken om de (sensitieve) stotterende mens zo goed mogelijk te begeleiden. Mijn wetenschappelijke kennis en eigen ervaringen neem ik hier graag in mee.

Ik kan niet anders dan breder kijken naar het spreken, het stotteren. Ik voel de mens als geheel, en de omgeving daarbij. Ik werk holistisch. Daarbij heb ik altijd respect voor ieders proces en tempo.

 

Hoe kwam stottertherapie op mijn pad?

Communicatie heeft altijd mijn interesse gehad. En nog meer, als deze blokkeert, om welke reden dan ook. Ik weet, uit eigen ervaring, hoe het is om niet de veiligheid te voelen je uit te spreken. Heb als kind ook niet-vloeiend gesproken. Ik weet hoe het voelt om niet te durven lezen in de klas, een spreekbeurt te moeten houden.

Toen ik na de Middelbare school toch maar besloot niet naar de toneelschool te gaan (was inmiddels bijna alle verlegenheid kwijt), ben ik logopedie gaan studeren in Eindhoven. Ik ben in 1991 afgestudeerd, en heb vervolgens 15 jaar als all round logopedist gewerkt in mijn eigen praktijk. Ik voelde steeds meer affiniteit voor stotteren en de stotterende mens en besloot de specialisatie opleiding te volgen tot stottertherapeut. Deze heb ik in 2008 afgerond binnen de VSN (Vereniging Stottercentra Nederland). Vanaf dat moment heb ik me volledig toegelegd op stottertherapie. Naast het werk in mijn eigen praktijk, heb ik 7 jaar ervaring opgedaan in Stottercentrum Den Bosch.

Ik geniet nog dagelijks van mooie ontmoetingen en gesprekken in mijn praktijk.

Maar nog meer van de kracht van de stilte…

Myrna Bouwmans (1968).

 

Ik geniet ook van:

Mijn kinderen

Schrijven

Dwalen in boekwinkels

Theater en filmzalen

Wandelschoenen aan zee of in bos

Goeie koffie

Chocola

Geurende Herfst

Roze Tulpen

Knuffelen